Sedir Ağacı Nedir? Faydaları Özellikleri ve Kullanım alanları

Sedir ağacı, çamgiller ailesinden gelmekte olan, Akdeniz ikliminde daha iyi yetişebilen,geçmişten bugüne insanların şifa bulmak için kullandığı her mevsim yeşil olan iğne yapraklı bir ağaç türüdür.

Sedir ağacının kozalaklarının görüntüsü tıpkı piramit şeklini anımsatmaktadır. Bu yüzden Lübnan sediride denilmektedir. Lübnan’ın resmi bayrağında sedir ağacının sembolü bulunur.

Sedir ağaçları her mevsim yeşil olduklarından ağaçlarının yapraklarını dökmez. Uygun iklim bulduğu takdirde uzun yıllar yaşayabilen bu ağaç yaklaşık 30-40 metreye kadar yükselebilmektedirler.

Akdeniz iklimini seven sedir ağacı daha çok killi, kireçli ve kumlu topraklarda yetişir. Bir çok bitkide olduğu gibi sağlık alanında da sedir ağacından yarar sağlanmaktadır.Sedir ağacından çıkarılan yağ ile cilt bakımı ve daha bir çok faydası olduğu yerlerde kullanılabilmektedir.

Bir çok alanda insana yarar sağlayan sedir ağacı daha çok cilt bakımlarında kullanılmaktadır. Bu ağacın İnsanoğluna faydaları saymakla bitmez. Sedir ağacından elde edilen yağ ile cildin temiz kalmasında önemli bir etkisi vardır.

Sedir ağacının cilde faydası olduğu kadar kilo problemi olan insanlarda da bağırsak düzenini ayarlayamayanlar sedir ağacı yağı ile bu kontrolü ellerine alabilirler.

Çamgiller ailesinden gelen sedir ağacı ülkemizde genellikle güney bölgelerinde görülmektedir. Sedir ağaçları soğuk havalara karşı pek dayanıklı olamadıkları için yıl boyu belirli bir ısının üzerinde canlılık gösterirler.

Ülkemizde en kıymetli orman ağaçlarından biri olan sedir ağacı,kendisinden elde edilen yağın keşfedilmiş özellikleri ile birlikte kozmetik ve cilt bakımı sektöründe de kullanılmaya hızla başlanmıştır.

Cilt temizlemeye yardımcı olan sedir ağacı yağı aktarlarda saf haliyle de bulunabilmektedir.Cildin bakımı için kullanılan toniklerin ve kremlerin içinde bulunur.Bu kadar yararının dışında hoş görüntüsüyle de ormanda çekici ağaç türlerinden bir tanesidir.

Sedir ağacının kokusu insana huzur verebilen,ferahlatan ve rahatlatan özelliği de vardır.Temiz hava almak için sedir ağacı ormanlarını seçmek mantıklı bir seçim olabilir.

Sedir Ağacının Özellikleri

Çamgiller ailesinde önemli yere sahip olan sedir ağacının bir çok önemli özelliği vardır.Küçük tomurcuklara sahiptir ve üzeri pullarla örtülmüştür.İğne yaprakları genelde üç köşelidir.

Ağacın yaprakları uzun sürgünlerin üzerinde dağınık ve seyrek halde dizilmiştir.Sedir ağacının kısa olan sürgünleri birer püskül şeklindedir.Ağaç üzerinde bulunan erkek çiçeklerin uzunlukları hemen hemen 5 cm ve silindir görünümündedir.Sedir ağacınım erkek çiçeklerinin rengi ise sarıdır.

Sedir ağacında bulunan dişi çiçekler ile erkek çiçekleri kıyaslayacak olursak dişi çiçekler erkek çiçeklere göre daha küçüktür ve ortalama boyları 1,5 cm’dir.

Çiçeklerde meydana gelen döllenme mevsim olarak ilkbaharda gerçekleşmektedir.Döllenmeden sonra kozaların olgunlaşma süresi yaklaşık 26 aydır.

Sedir ağacının kozalarını görünüm olarak tıpkı bir fıçıya benzetebiliriz.Kozalakların sapları kalın ve kısa olarak değişkenlik göstermektedir.Pulları ancak olgunlaştığı zaman dağılır.

Sedir Ağacı Nerede Yetişir?

Sedir ağacının en iyi yetiştiği yer Akdeniz ülkeleridir.Bunun sebebi soğuktan etkilenmesidir.Akdeniz ikliminin elverişli topraklarında yetişen sedir ağacının en önemli türlerinden bir tanesi olan Lübnan sediri,Toros dağlarında yetişmektedir.Güneşli yerleri seven sedir ağacına akdeniz iklimi uygundur.

Sedir ağacına uygun hava koşulları olmalıdır.Çok soğuğa karşı dayanıklı olmayıp,sürekli kendini belli eden nemden de etkilenir.Toprağı ise kumlu,kireçli ve killi olmalıdır.

Ayrıca sedir ağacının tam anlamıyla verimli büyümesi için yarı ışıklı ortam olması gerekir.Yani ne tam olarak gölgede olmalı ne de tam olarak güneşte olmalıdır.Gün içinde farklı saatlerde alınan güneş ışınları sedir ağacı için yararlı olacaktır.

Sedir ağacının tohumları uygun ortamlarda sağlanır ise ekilmeye başlandıktan 15-20 içinde çimlenmeye başlar.Yağlı olduklarından dolayı uzun süre bir saklanma söz konusu olamaz.Sedir ağacının odunları oldukça güçlüdür.Her çam ağacında bulunduğu gibi sedir ağacında da reçine bulunur.

Reçine sadece sedir ağacı için değil diğer tüm çam ağaçları için oldukça önemlidir.İnsanlar herhangi bir yerlerinden yara aldıklarında derileri o yarayı kapatıp onarıyorsa,reçine de ağaçlar için benzer görevi üstlenmektedir.Ağacın herhangi bir yerinde oluşan kesik veya darbede,reçine kendi kendine onarmasını sağlar.Halkımız arasında da mikrop öldürücü olarakta bilinir.

Sedir Ağacı Nerede Kullanılmaktadır?

Sağlık sektörüne bir çok yararı olan sedirin,geçmişte denizcilik alanında da yarar sağlamıştır. Güçlü oduna sahip olduğu için gemi yapımında oldukça elverişlidir.Tarihte bir çok devlet sedirin odunundan yararlanmıştır.

Hayatımıza büyük etkisi bulunan sedirin günümüzde kullanımı biraz azalmıştır.Bunun sebebi ağaçların bilinçsiz bir şekilde kesilmesi ve gereken dikkati gösterilmemesidir.

Sedir Ağacı Hangi Türlere Sahiptir?

Çamgiller ailesinden olan sedir ağacının kendi içerisinde dört türü bulunmaktadır.Bunlar:Cedrus atlantica(Atlas sediri),Cedrus deodora(Himalaya sediri),Cedrus libani(Lübnan sediri) ve Cedrus brevifolia(Kıbrıs sediri).

a)Cedrus Atlantica:Akdeniz iklimini seven sıcak ortamda yetişebilen ağaç türlerinden biridir.Ağacın verimli ve sağlıklı yetişebilmesi için yarı ışıklı ortam olmalıdır.Nemli ve derin topraklarda yetişir.Kozalaklarının boyu 6 cm civarındadır ve açık kahverengindedir.

b)Cedrus Deodora:Sedir türlerindeen biri olan Himalaya sediri,sedir ağacı türleri içerisinde en uzun olanıdır.50 metreye kadar çıkabilen Himalaya sediri adından da anlaşıldığı üzere yetişebildiği yer Himalaya’dır.Boyunun uzun olması ile birlikte yaprakları ve kozalaklarıda büyüktür.

c)Cedrus Libani:Yetişebildiği en iyi ortam toroslardır.Lübnan’da yetişen sedir ağacı türü olan Cebrus libani’nin günümüzde varlığı azalmıştır.Nemin fazla olduğu yerlerden hoşlanmaz.Soğuk ve kuraklara karşı diğer sedir türlerine göre daha dayanıklıdır.Lübnan sediri en fazla 40 metreye kadar uzayabilmektedir.

d)Cedrus Brevifolia:Kıbrıs sediri olarak bilinmektedir.15 metreye kadar boyları uzayabilmektedir.Kıbrıs sedirinin kozalakları silindir biçimindedir ve ortalama 7 cm uzunluğundadır.

Sedir Ağacının Yararları Nelerdir?

  • Sedir ağacının bize doğrudan bir faydası yoktur fakat ağaçtan elde edilen yağ ile bir çok sektör yararlanmaktadır.Cildimizdeki gözenekleri açar ve cildin daha canlı görünmesini sağlar.Böylece cilt güzel bir görünüme sahip olur.
  • Cildimizde istemesekte bulanan siyah noktalara da iyi gelmektedir.
  • Saç bakımında kullanılabilir.Kepeklenen ve kırılması kolay güçsüz saçlara iyi gelmektedir.
  • Cildin yağ dengesinin ayarlanmasında önemli etkisi olan sedir akneye karşıda etkilidir.
  • Agresif durumlarda da tedavi amaçlı kullanılabilir.
  • Akciğer rahatsızlıklarından olan öksürüğe ve bronşite ayrıca idrar yolu iltihaplanmalarına da iyi geldiği söylenmektedir.
  • Terlemeyi ve terle oluşan kötü kokuyu engelleyen sedir ağacı çok terleyen insanlar için kurtarıcı bir çözüm olabilir.
  • Mide rahatsızlıklarından olan ülser ve gastrite yardımcı olabilmektedir.
  • Ağacın kozalakları hoş görünüm açısından dekor amaçlı kullanılabilmektedir.
  • Yaşlanmış sedir ağacının yapraklarından ve gövdesinden yararlanılabilir.Fakat ağaç artık işe yarayamayacak duruma geldiğinde faydalanmak en doğru olanıdır.
  • Bir çok faydası bulunan sedir ağacının en önemli yararı cilde ve bir çok rahatsızlığa iyi gelen yağıdır.Önemli bir antioksidan olan sedir ağacı yağı içerisinde bulunan çinko,demir,fosfor,selenyum,manganez ve daha bir çok element bakımından zengindir.
  • Sedir ağacının önemli faydalarından bir tanesi de bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korumasıdır.Bağırsaklarda bulunan parazitleri temizler ve ihtihap giderme gibi özelliği de vardır.
  • Yüzdeki sivilceleri temizler ve aknelerden arındırır.
  • Kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi geldiği de söylenmektedir.

Sedir ağacı yağının çok önemli olduğundan bahsettik.Peki sedir ağacı yağı nasıl kullanılır?

Sedir Ağacı Nasıl Kullanılır?

Sedir ağacının cilde uygulanması masaj şeklinde olmaktadır.Elinize damlattığınız 3 damla yağ ile direkt olarak cilde masaj olarak uygulanır.Cildinize uyguladığınız bu masajdan sonra ılık su ile iyice yıkamanız gerekmektedir.

Cilde kullanımı bu şekilde olan sedir ağacı yağının saç için kullanımı ise;suyun içine bir kaç damla yağ ilave edip saça sürmektir.Ardından bol su ile durulanması gerekir.

Piyasa sedir ağacı yağı olarak satılan ürünler bazen sahte çıkabiliyor.Bu yüzden yağı güvenilir bir yerden almalısınız.

Sedir ağacı yaşamımızda önemli bir yere sahiptir.Bir çok iyi olan özelliğe sahiptir.Bu ağaçtan doğru bir şekilde yararlanmalıyız.

Yazar: Cengiz İnceman

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.